Quantcast
top of page

Φροντίδα για τα κοσμήματα σας

Με την πάροδο του χρόνου, τα κοσμήματα μπορεί να ξεθωριάσουν από την επαφή με απορρυπαντικά, ενυδατικές κρέμες και άλλα χημικά - ιδανικά θα αφαιρείτε τα κοσμήματά σας όπου απαιτείται για να τα προστατέψετε από τέτοιες ουσίες.

Αλλά τι γίνεται αν τα κόσμηματά σας έχουν γίνει λίγο θαμπά, μουντά; Τι γίνεται αν αρχίσουν να χάνουν την αρχική τους λάμψη; Με τις ακόλουθες συμβουλές από τους ειδικούς του METALLON, τα κοσμήματά σας θα παραμείνουν καινούργια! (είναι πιο εύκολο από ό, τι νομίζετε!)

Όταν τα φοράμε

Συνιστούμε να αφαιρείτε τα κοσμήματά σας όταν κάνετε μπάνιο ή κολυμπάτε (σε χλωριωμένο ή θαλασσινό νερό) καθώς η υγρασία θα βλάψει την επιμετάλλωση. Είναι απαραίτητο να τα αφαιρείτε πριν την είσοδο σας σε ζεστά ιαματικά λουτρά, ειδικά στα θειούχα λουτρά. Αποφύγετε να ψεκάσετε άρωμα και να εφαρμόσετε κρέμες απευθείας στα κοσμήματά σας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η επιμετάλλωσή τους θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Σας προτείνουμε επίσης να αφαιρείτε τα κοσμήματά σας πριν πάτε για ύπνο ή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Ενώ είναι δυνατά, μερικά κοσμήματα είναι λεπτεπίλεπτα και ευαίσθητα και μπορεί να σπάσουν ή να χάσουν τη μορφή τους εάν ασκηθεί πίεση κατά τη διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων.

Η έκθεση σε ορισμένα σκληρά χημικά ή περιβάλλοντα μπορεί να επηρεάσει της ακεραιότητας των κοσμημάτων σας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται -αλλά δεν περιορίζονται- τα ακόλουθα: εφίδρωση, αρώματα, καθαριστικά, χλώριο, αλμυρό νερό και βερνίκια.

Αποθήκευση

Jewelry Holder

Τα κοσμήματα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από άμεσο ηλιακό φως και θερμότητα, σε ένα προστατευτικό (επενδυμένο) κουτί κοσμημάτων ή σε ειδικές θήκες για κοσμήματα που δεν επιτρέπουν το γάνιασμα (οξείδωση-μαύρισμα) τους. Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν σε πλαστικές θήκες με φερμουάρ από πολυαιθυλένιο. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες από πολυβινύλιο, όπως οι σακούλες για τα  απορρίμματα, καθώς περιέχουν θειούχες ενώσεις οι οποίες όπως και το καουτσούκ κάνουν το ασήμι να να μαυρίζει γρηγορότερα. Μην αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας στο μπάνιο ή σε άλλα υγρά μέρη.

wooden-bamboo-eco-friendly-toothbrushes-

Μαγειρική Σόδα

Βουτήξτε το κόσμημά σας σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, αναμεμειγμένο με μια μικρή ποσότητα από ήπιο σαπούνι (ή απορρυπαντικό πιάτων). Γυαλίστε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Εάν δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε την βρωμιά, εμποτίστε το κόσμημα σε καθαρό νερό. Στεγνώστε το κόσμημα με ένα μαλακό πανί χωρίς ίνες ή χρησιμοποιήστε το πιστολάκι μαλλιών (κρύο αέρα). Μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες, καθώς θα μπορούσαν να γρατσουνίσουν τα κοσμήματά σας.

προτείνουμε

image-from-rawpixel-id-2288144-jpeg.jpg

Σαπούνι & Νερό

Για να αφαιρέσετε την οξείδωση από τα ασημένια κοσμήματά σας, διαμορφώστε μια παχιά πάστα με 1/4 φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Απλώστε με ένα υγρό σφουγγάρι και τρίψτε απαλά, ξεπλύνετε και στεγνώστε. Τα έντονα οξειδωμένα (μαυρισμένα) κοσμήματα μπορεί να χρειαστεί να μουλιάσουν λίγο περισσότερο.

aluminium foil.jpg

Αλουμίνιο

“Ντύστε” ένα μικρό μπολ με αλουμινόχαρτο. Γεμίστε το μπολ με ζεστό νερό και ανακατέψτε σε μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη χωρίς χλωρίνη (όχι υγρό), όπως το Tide. Βάλτε τα κοσμήματα στο διάλυμα και αφήστε τα να μουλιάσουν για ένα λεπτό. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί τη χημική διαδικασία γνωστή ως ανταλλαγή ιόντων, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό ασημικών σας.

Ammonia.jpg

Αμμωνία

Τοποθετήστε το κόσμημά σας σε ένα μπολ που περιέχει 3 μέρη χλιαρό νερό και 1 μέρος αμμωνία. Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα και μετά γυαλίστε το κόσμημά σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει.

Σημείωση: Μην χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική με κοσμήματα που περιέχουν μαργαριτάρια, καθώς μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα και να αποδυναμώσει την κόλλα.

ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Αν δεν προτιμάτε να καθαρίζετε μόνοι σας  τα χρυσά, με διαμάντια κοσμήματά σας ή απλώς δεν έχετε χρόνο για αυτό; Μπορείτε πάντα να επιλέξετε να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας επαγγελματικά.

 

Στο METALLON φροντίζουμε τα πολύτιμα κοσμήματά σας χωρίς χρέωση, αν αναλάβετε τα έξοδα αποστολής και παράδοσης (προς το εργαστήριο μας και την επιστροφή σε εσάς). Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα στο info@metallon.gr

υλικά που χρησιμοποιούμε

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός

14k & 18k

Ο χρυσός θεωρείται "ευγενές" μέταλλο, δεν οξειδώνεται ή αποχρωματίζεται, και επιδεικνύει μικρότερη αντίδραση σε εξωτερικούς παράγοντες. Επειδή είναι μαλακό μέταλλο, χρησιμοποιείται στα κοσμήματα με τη μορφή κραμάτων με άλλα μέταλλα όπως το ασήμι και ο χαλκός. Η περιεκτικότητα σε άλλα μέταλλα καθορίζει και τα καράτια ή τους βαθμούς. Τα πιο συνήθη κράματα χρυσού, με τα οποία δουλεύουμε περισσότερο και στο εργαστήριό μας, είναι τα 14Κ(585°) & τα 18Κ (750°). Ο χρυσός 14Κ περιέχει 58,5% καθαρό χρυσό ενώ το υπόλοιπο κράμα αποτελείται από άλλα μέταλλα, συνήθως ασήμι και χαλκό. Έχει ωραίο χρώμα και είναι τόσο σκληρός ώστε να μη φθείρεται και να μη χαράσσεται εύκολα. Ο χρυσός 18Κ, περιέχει 75% καθαρό χρυσό και έχει καλύτερο χρώμα, επειδή είναι πιο μαλακός έχει μικρότερη αντοχή στη φθορά, αλλά μεγαλύτερη αξία και είναι πιο ακριβός. Τα μέταλλα που προσμειγνύονται με τον καθαρό χρυσό καθορίζουν το χρώμα του και έτσι προκύπτουν ο κίτρινος, ο ροζ ή ο λευκός χρυσός.

Διατήρηση της λάμψης

Για να γυαλίσετε τα χρυσά κοσμήματα, καλύψτε τα με μια ελαφριά επικάλυψη μαγειρικής σόδας, ρίξτε λίγο ξύδι πάνω τους και ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

 

Καθαρισμός & φροντίδα

Ακόμα και κάτι τόσο σκληρό όσο ο χρυσός 14Κ, χρειάζεται αγάπη.Τρίψτε ελαφρά με ήπιο σαπούνι, ζεστό νερό και οδοντόβουρτσα.

Επιπλέον προσοχή

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα κοσμήματα λευκού χρυσού, γιατί, ο λευκός χρυσός γίνεται με ανάμιξη κίτρινου χρυσού με λευκά μέταλλα. Σε αυτό, εφαρμόζεται ένα στρώμα πλατίνας ή ροδίου (plating), για να δώσει στο λευκό χρυσό κόσμημά σας τη χαρακτηριστική του λάμψη. Αν τρίψετε πολύ σκληρά, αυτό το στρώμα με τον καιρό μπορεί να καταστραφεί.

Ασήμι 925°

Το ασήμι 925° (sterling silver), είναι ένα κράμα από 92,5% καθαρό ασήμι και 7,5% χαλκό. Γι’αυτό το λόγο, εξ’ αιτίας της ύπαρξης του χαλκού στο κράμα, τα ασημένια κοσμήματα μπορεί να οξειδωθούν (μαυρίσουν) λόγω διαφόρων παραγόντων του περιβάλλοντος. Τα δικά μας ασημένια κοσμήματα επικαλύπτονται με ρόδιο ή πλατίνα (plating), που τους δίνουν επιπλέον λάμψη και αντοχή στην οξείδωση. Το Ρόδιο όπως και η πλατίνα είναι από τα πιο ακριβά πολύτιμα μέταλλα λόγω της σπανιότητάς τους.

Διατήρηση της λάμψης

Αν το κόσμημα σας από ασήμι 925° έχει γίνει θαμπό, ένα ασημένιο στιλβωτικό πανί είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να το κάνει να λάμψει ξανά. Ωστόσο, δεν θα αφαιρέσει γρατσουνιές.

 

Καθαρισμός & φροντίδα

Κοσμήματα από ασήμι 925° μπορούν να καθαριστούν χρησιμοποιώντας ένα στιλβωτικό πανί ή ιδανικά ένα υγρό καθαρισμού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω.

Σημείωση: Μη χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας ή χαρτοπετσέτες.

 

Επιπλέον προσοχή

Έχει ευαισθησία στο νερό (Η20). Αποφύγετε το νερό όταν φοράτε τα κοσμήματα σας, γιατί με την πάροδο του χρόνου το ασήμι θα οξειδωθεί. Ωστόσο, τα έλαια στο δέρμα σας βοηθούν στην επιβράδυνση της οξείδωσης (μαύρισμα). Φορέστε τα, λοιπόν, συχνά και κρατήστε τα προστατευμένα στις ειδικές θήκες κρατώντας το οξυγόνο μακριά.

Επιμετάλλωση

(Ροζ & κίτρινη επιχρύσωση)

Το χρώμα σε ένα ασημένιο κόσμημα επιτυγχάνεται με τη χρήση της μεθόδου της επιμετάλλωσης η οποία εναποθέτει ένα λεπτό στρώμα χρυσού στην επιφάνεια ενός άλλου μετάλλου (ασήμι 925°) με χημικό ή ηλεκτροχημικό τρόπο. Για να επιτύχουμε αυτό το χρυσό χρώμα, βυθίζουμε τα κοσμήματα σε ένα χημικό διάλυμα που περιέχει χρυσό, και με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, τα ιόντα του χρυσού σχηματίζουν ένα λεπτό στρώμα χρυσού μετάλλου στην ασημένια επιφάνεια του κοσμήματος.

 

Η επένδυση δεν είναι μόνιμη, καθώς είναι ένα λεπτό στρώμα μεταλλικής επικάλυψης πάνω στο ασήμι 925°. Φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, και εξαρτάται από πολλές μεταβλητές όπως χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του δέρματος, το επίπεδο εφίδρωσης ή ακόμα και το φυσικό PH του δέρματός σας. Το κόσμημα θα επιστρέψει αναπόφευκτα στην αρχική ασημένια όψη του αλλά μπορεί να επιμεταλλωθεί ανά πάσα στιγμή.

 

Τα επιχρυσωμένα κομμάτια είναι από μόνα τους πιο ευαίσθητα και ενδέχεται να χάσουν το χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου. Η ταχύτητα με την οποία ξεθωριάζει η επιμετάλλωση εξαρτάται κυρίως από τη χρήση. Για αυτόν τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα τα επιχρυσωμένα κοσμήματά σας.

Διατήρηση της λάμψης

Για να βεβαιωθείτε ότι τα επιχρυσωμένα κοσμήματα δεν θα αλλοιωθούν, μην τα εκθέτετε σε νερό, αρώματα, αλκοόλ ή άλλες ουσίες. Εάν εκτεθούν σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, το επιχρύσωμα μπορεί να οξειδωθεί και να εμφανιστεί το ασήμι. Ιδρώτας και νερό, όχι ευχαριστώ! Πριν από την άσκηση ή το ντους, αφαιρέστε τα επιχρυσωμένα κοσμήματα. Να θυμάστε ότι όλα τα επιχρυσωμένα κοσμήματα με την πάροδο του χρόνου θα φθαρούν. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί να επιμεταλλώνονται ανά διαστήματα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξατομικευμένη υπηρεσία επιμετάλλωσης στο info@metallon.gr.

Καθαρισμός & φροντίδα

Aν φαίνονται θαμπά, ακόμη και ένα γρήγορο πέρασμα με ένα μαλακό πανί ή ένα ειδικό πανί για κοσμήματα θα τα κάνουν να λάμψουν. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα με καθαριστικό κοσμημάτων ή υγρό πλυσίματος πιάτων και ζεστό νερό για να πλύνετε απαλά τα κοσμήματά σας. Στεγνώστε με ένα μαλακό πανί. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα επιχρυσωμένα κοσμήματα απαιτούν περισσότερη φροντίδα. Η πολύ έντονη χρήση της οδοντόβουρτσας σας μπορεί να προκαλέσει το ξεθώριασμα της επένδυσης χρυσού, επομένως είναι πολύ σημαντικό να κάνετε αυτή τη διαδικασία πολύ προσεκτικά για να αποφύγετε τη φθορά της χρυσής επιμετάλλωσης.

Οξείδωση

Η οξείδωση είναι μια συνηθισμένη μέθοδος η οποία προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε ασημένια κοσμήματα δίνοντας την αίσθηση του “φθαρμένου” στην επιφάνεια τους. Το καθαρό ασήμι δεν υπόκειται σε οξείδωση, ο χαλκός που περιέχεται στο κράμα είναι που δημιουργεί αυτό το μαύρο χρώμα στην επιφάνεια. Η οξείδωση δεν είναι τόσο μόνιμη όσο η επίστρωση, αλλά μπορεί εύκολα να επαναληφθεί από έναν τεχνικό.

 

Καθαρισμός & φροντίδα

Cleaning of oxidised jewelry must be made gently only with soap and water or the oxidation will wear off. 

Σμάλτο

Το αυθεντικό σμάλτο είναι γυαλί σε μορφή σκόνης και χρησιμοποιείται για την εφαρμογή χρώματος πάνω στα κοσμήματα. Είναι ένα υλικό που λιώνει σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται απο 700 έως 980 βαθμούς κελσίου περίπου και είτε ψήνεται σε καμίνι, είτε θερμαίνεται με φωτιά. Έχει ποιότητα και αντοχή στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες και χρησιμοποιείται στο κόσμημα από πολύ παλιά.

Τα τελευταία χρόνια όμως, είναι έντονα διαδεδομένη ή χρήση εναλλακτικών υλικών όπως οι πολυμεριζόμενες ρητίνες. Οι ρητίνες έχουν μεγάλη γκάμα χρωματισμών και σχετικά ευκολότερη εφαρμογή. 

Διατήρηση της λάμψης

Προτείνεται να αποφεύγεται η έκθεσή των κοσμημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο και στο αλμυρό νερό, καθώς είναι πιθανό να αλλοιωθεί η γυαλιστερή υφή και το χρώμα του σμάλτου.

υλικά που χρησιμοποιούμε

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ,ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ & ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ

Διαμάντια

Για να αξιολογήσουμε την αγορά ενός διαμαντιού εξετάζουμε 4 παράγοντες γνωστούς και ως τα 4 “C”. Το σημείο εκκίνησης για την αξιολόγηση της αξίας ενός διαμαντιού βρίσκεται μεταξύ αυτών των παραγόντων: η Κοπή (cut), το Χρώμα (color), η Καθαρότητα (clarity) και τα Καράτια -βάρος (carat). 

 

Τα διαμάντια είναι μια από τις σκληρότερες φυσικές ουσίες που υπάρχουν στη γη. Τα διαμάντια μας είναι υψηλής ποιότητας (βαθμός καθαρότητας SI 1-2). Η προέλευση όλων των διαμαντιών μας πληροί τις προϋποθέσεις της Διαδικασίας Kimberley, και συνεπώς δεν προέρχονται από εµπόλεµες περιοχές και ακολουθούν κοινωνικά ηθικές διαδικασίες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα διαμάντια

εδώ.

Διατήρηση φωτεινότητας

Τα διαμάντια δεν χάνουν  εύκολα τη φωτεινότητά τους, αλλά μπορεί να θαμπώσουν όταν τα φοράμε συχνά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πιθανής βρωμιάς που συσσωρεύεται κάτω από την πέτρα. Αν κάνετε χρήση των παραπάνω μεθόδων καθαρισμού, θα λάμψουν σαν καινούργια ξανά. 

 

Καθαρισμός & φροντίδα

Ακόμα και τα διαμάντια έχουν τον κρυπτονίτη τους. Μπορεί να είναι η πιο σκληρή φυσική ουσία αλλά μπορεί να υποστεί μικρά χαράγματα από έντονα χτυπήματα. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με σαπούνι και οδοντόβουρτσα, μετά το ξεπλένετε καλά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα.

Προτείνουμε να πηγαίνετε τα διαμαντένια κοσμήματά σας ανά διαστήματα για έλεγχο των κρατημάτων τους, προκειμένου να αποφύγετε  καταστροφή ή απώλεια.

 

Αποθήκευση

Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας ξεχωριστά. Καθώς τα διαμάντια είναι οι πιο σκληροί πολύτιμοι λίθοι στον κόσμο, ένα διαμάντι μπορεί να καταστραφεί μόνο από ένα άλλο διαμάντι. Για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν χωρίς γρατσουνιές, θα πρέπει να τα φυλάξετε στο αρχικό τους κουτί, σε μια μαλακή θήκη ή σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κουτί κοσμημάτων. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε αυτόματα και τα πολύτιμα κοσμήματά σας που μπορεί να έχουν ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια ή άλλους πολύτιμους λίθους.

Πολύτιμοι λίθοι
Artboard 15 copy.png

Όταν επιλέγουμε έναν πολύτιμο λίθο για την δημιουργία ενός κοσμήματος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το είδος του κοσμήματος και την χρήση του ή την περίσταση. Πολύτιμοι λίθοι θεωρούνται τα Ζαφείρια, τα Ρουμπίνια και τα Σμαράγδια. Ημιπολύτιμοι λίθοι είναι όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι προέρχονται είτε από ορυκτούς κρυστάλλους (όπως η Τουρμαλίνη και η Ακουαμαρίνα) είτε από πετρώματα (όπως ο Λάπης Λάζουλι και το Οπάλιο) ή από οργανικά υλικά (όπως το Κεχριμπάρι και το Μαργαριτάρι). Όλα τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και ποιοτήτων.

 

Όλοι οι πολύτιμοι λίθοι μας είναι ορυκτοί -υψηλής αξίας- με απαράμιλλη ομορφιά, μακροζωία και σπανιότητα. Χρησιμοποιούμε μια ποικιλία από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, από Ζαφείρια (ποιότητας AAA) έως Σιτρίν. Η κοπή τους είναι είτε σε στυλ «καμποσόν» που μοιάζει με θόλους, είτε σε «φασέτες» δηλαδή με μικρές επίπεδες επιφάνειες σε όλη τη γεωμετρία τους. Τα ζιρκόν είναι τεχνητοί πολύτιμοι λίθοι. Η συνήθης χρήση τους οφείλεται στη καλή αναλογία μεταξύ του κόστους και των εξαιρετικών ιδιοτήτων τους, όπως η σκληρότητα και η φωτεινότητα. Τα συναντάμε σε ποικιλία χρωμάτων ενώ η οπτική ομοιότητα τους με τα διαμάντια τα κατατάσσει στην πρώτη θέση των υποκατάστατων μεταξύ των πολύτιμων λίθων στην κατασκευή κοσμημάτων.

Διατήρηση φωτεινότητας

Προσπαθήστε να κρατήσετε τους πολύτιμους λίθους μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Πολλοί πολύτιμοι λίθοι όπως ο Αμέθυστος, η Σιτρίν και το Σμόκυ Κουάρτζ εμφανίζουν σημάδια εξασθένισης στο χρώμα τους από την έκθεση στον ήλιο. Τα Οπάλια απαιτούν επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Μην εκθέτετε τα κοσμήματά σας με οπάλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ξήρανση του λίθου με αποτέλεσμα το θάμπωμα ή τον αποχρωματισμό του.

Κρατάτε πάντοτε τους πολύτιμους λίθους μακριά από υψηλές θερμοκρασίες.

 

Καθαρισμός & φροντίδα

Για να διατηρήσετε τους πολύτιμους λίθους καθαρούς και λαμπερούς, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με σαπούνι και μια μαλακή βούρτσα. Αποφύγετε χημικά και υψηλές θερμοκρασίες στον καθαρισμό τους.

 

Αποθήκευση

Να αποθηκεύετε πάντα τους πολύτιμους λίθους σας ξεχωριστά, έτσι ώστε οι σκληρότεροι λίθοι να μην χαράζουν τους πιο μαλακούς. Αν είναι εφικτό, αποθηκεύστε κάθε κόσμημα σε ξεχωριστό κουτί ή πουγκί. Μαλακές πέτρες όπως ο Λάπις Λάζουλι, ο Μαλαχίτης, το Τιρκουάζ, το Κεχριμπάρι και τα Οπάλια μπορούν εύκολα να γδαρθούν από βελόνες ή αιχμές των διπλανών κοσμημάτων. Για να προστατέψετε αυτούς τους πολύτιμους λίθους, τυλίξτε τους με χαρτί κοσμημάτων και αποθηκεύστε τους χωριστά.

Μαργαριτάρια

​Τα μαργαριτάρια είναι οργανική ύλη, που με φροντίδα και προσοχή μπορεί να κρατήσουν για μια ζωή. Εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε καλλιεργημένα μαργαριτάρια, από στρείδια και όστρακα γλυκού νερού τα οποία επιλέγουμε προσεκτικά για τα κοσμήματα μας. Τα μαργαριτάρια είναι ευαίσθητα από τη φύση τους, γι’αυτό μη ξεχνάτε να τους φέρεστε με αγάπη.

Διατήρηση φωτεινότητας

Σιγουρευτείτε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θα φορέσετε όταν θα βγείτε και το πρώτο πράγμα που θα βγάλετε όταν θα επιστρέψετε στο σπίτι. Αποφύγετε την επαφή με χημικά που βρίσκονται στα καλλυντικά και την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως. Τα μαργαριτάρια είναι φτιαγμένα από λεπτά στρώματα μάργαρου. Επειδή το μαργαριτάρι είναι ένα οργανικό υλικό στεγνώνει αν μείνει για πολύ χρόνο εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να εμφανίσει αποχρωματισμό ή απώλεια της γυαλάδας του.

 

Καθαρισμός & φροντίδα

Καθαρίστε τα μαργαριτάρια σας πολύ προσεκτικά, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό λευκό βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Μη βάλετε το μαργαριταρένιο κολιέ ή βραχιόλι ολόκληρο μέσα σε νερό, γιατί αυτό μπορεί να χαλαρώσει και να αδυνατίσει τη μεταξωτή κλωστή με την οποία είναι δεμένα. Εάν δεν καθαρίσει, προσθέστε λίγο σαπούνι μέσα στο νερό. Στην συνέχεια, σκουπίστε τα απαλά για δεύτερη φορά με ένα νωπό μαλακό λευκό βαμβακερό πανί. Είναι σημαντικό να το κάνετε πολύ προσεκτικά ώστε να εξασφαλίσετε ότι απομακρύνθηκε όλο το σαπούνι. Διαφορετικά τα μαργαριτάρια σας μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους. Τέλος, στεγνώστε πολύ απαλά κάθε μαργαριτάρι με στεγνό μαλακό άσπρο βαμβακερό πανί. Κλείστε το κούμπωμα και βάλτε το κολιέ (ή το βραχιόλι) πάνω σε μια μαλακή πετσέτα, μέχρι να στεγνώσει τελείως. Συνηθίστε να κλείνετε κάθε φορά το κούμπωμα, έτσι ώστε να μη μπορεί να γρατζουνίσει κατά λάθος τα μαργαριτάρια. Με το να αφήσουμε τα μαργαριτάρια να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο βοηθάμε τη μεταξωτή κλωστή να ξαναβρεί την ελαστικότητά της.

 

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε τα μαργαριτάρια σας προσεκτικά ώστε να μη λερωθούν ή να πάθουν ζημιά. Τα μαργαριτάρια πρέπει να αποθηκεύονται πάντα επίπεδα και ποτέ μπερδεμένα. Είναι πάντα προτιμότερο να τα βάζετε χωριστά μέσα σε ντυμένο κουτί, από βελούδο, δέρμα ή μετάξι. Έχετε υπόψιν ότι τα μαργαριτάρια έχουν την ανάγκη να «αναπνέουν», γι’αυτό και το κουτί δε θα πρέπει να είναι αεροστεγές.

Τα μαργαριτάρια ωφελούνται από λίγη υγρασία, γι αυτό και είναι σημαντικό να τα φορούμε τακτικά. Γι’αυτό μη τα κρατάτε μέσα σε αεροστεγώς κλειστές πλαστικές σακούλες. Οι κοσμηματοθήκες και οι κρεμάστρες κοσμημάτων είναι πολύ δημοφιλείς για την αποθήκευση κολιέ και βραχιολιών. Ωστόσο δεν προτείνονται για τα μαργαριτάρια γιατί μπορεί να τεντώσουν την κλωστή τους.

Artboard 15.png

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Με την πάρδοδο του χρόνου μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κάποιο εξάνθημα ως αλλεργική αντίδραση σε κάποιο δακτυλίδι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, καιρικές αλλαγές (ιδρώτας) ή στο μεταλλικό κράμα πχ. το νικέλιο. Η επιμετάλλωση με ρόδιο ή χρυσό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αλλεργιών καθώς δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα μεταξύ του κράματος και του δέρματος. Το METALLON χρησιμοποιεί χρυσό χωρίς νικέλιο.

 

Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να φοράτε κοσμήματα φτιαγμένα από φθηνά μέταλλα για να αποφύγετε αλλεργίες ή ερεθισμούς, λάβετε υπόψη ότι διαρκούν λιγότερο και μπορείτε πάντοτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που σας άρεσε με πραγματικά υλικά μαζί μας!

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Fine Ring Appraisal
  • ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσία καθαρισμού

  • Γυάλισμα - αφαίρεση έντονων γρατσουνιών

  • Αλλαγή μεγέθους σε ασημένια και χρυσά δαχτυλίδια

  • Διόρθωση σπασμένων κοσμημάτων

  • Επαναφορά σπασμένων αλυσίδων

  • Αποκατάσταση παλαιών κοσμημάτων

  • Εξατομικευμένη υπηρεσία επιμετάλλωσης

  • Επανατοποθέτηση διαμαντιών, ζιρκόν και άλλων πολύτιμων λίθων

Αν τα κοσμήματά σας έχουν χάσει την χρυσαφένια λάμψη τους πριν το αναμενόμενο, ή απλώς θέλετε να τα ανανεώσετε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας, με τις οποίες θα μπορείτε να κάνετε τα κοσμήματά σας να λάμψουν ξανά όπως όταν τα αγοράσατε.

 

Σας ενημερώνουμε ότι όλες οι εργασίες εξαρτώνται από την κατάσταση των κοσμημάτων.

Οι ειδικοί του METALLON θα σας συμβουλέψουν για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης, με βάση την κατάσταση των κοσμημάτων σας.

bottom of page